14 Mart 2012 Çarşamba

14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun

1901 yılında Balıkesir'in Savaştepe bucağında doğmuştur Hikmet Boran. Posta-Telgraf memurlarından Hakkı Bey’in oğludur. 1922 yılında askerî Tıp Fakültesi'nden mezun olan Hikmet bey; sıcak savaş yıllarından sonra hayatını genel cerrah olarak sürdürmüş, yakalandığı veremden kurtulamayarak genç yaşta vefat etmiştir. Orhan Boran'ın babasıdır.

1919'un Mart ayında İstanbul'da, tıbbiye öğrencileri İngiliz birlikleri tarafından işgal edilen okulları Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’yi kurtarmak için çare aramaktadırlar. Okulun kuruluş yıldönümü olan 14 Mart'ı topluca kutlamaya karar verirler. Asıl amaçları batılı işgal kuvvetlerine karşı ayaklanmaktır. Aynı gün, tıbbiye 3. sınıf talebesi olan Hikmet Bey önderliğinde tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanırlar, devrin ünlü doktorlarının da destek vermesiyle Tıp Bayramı, bir yurt savunma hareketine dönüşür. İşgal kuvvetleri, olaya müdahale ederlerse de durduramazlar.

Bu nedenle 14 Mart; tıp camiasının emperyalist güçlerin karşısına resmen çıkışının yıldönümü olarak bugünkü Tıp Bayramı'nın pek de bilinmeyen kutlanma nedenidir.

KUTLU OLSUN !!

Kızımın da aralarında bulunduğu çalışkan :) tıp öğrencilerine kurabiyelerimle tebessüm ettirebildiysem ne mutlu !!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder